Leer in 15 minuten wat een Macro is en hoe je een Macro opneemt

Home > Blog > Leer in 15 minuten wat een Macro is en hoe je een Macro maakt

Blog_Leer in 15 minuten wat een Macro is en hoe je een Macro maakt_Header_800x600

Leer in 15 minuten wat een Macro is en hoe je een Macro opneemt

Door: Elise Veugelers 2-feb-2017 14:34

Als je regelmatig met Excel en/of Word werkt, ben je vaak kleine handelingen elke keer opnieuw aan het uitvoeren. Denk aan het kopiëren/plakken van bepaalde gegevens, het veranderen van de opmaak of het maken van overzichten en berekeningen. Hiervoor kun je macro’s maken, die deze handelingen automatisch voor je uitvoeren. Dit kan je een hoop tijd (en saai werk) besparen. In deze blog laten we je zien hoe je een macro maakt, maar eerst vertellen we je wat een macro is.

Wat is een macro?
Om te begrijpen wat een macro is, wil ik je eerst ergens bewust van maken. Misschien heb je het niet in de gaten, maar zodra je iets met de computer doet, ben je instructies aan de computer aan het geven. De computer voert die instructies dan (meestal) zo snel uit, dat we hier niet meer bewust van zijn. Eigenlijk is jouw computer jouw persoonlijke hulpje die letterlijk alles doet wat je (middels instructies) het opdraagt te doen. Om het minder abstract te maken, kun je aan een robot denken.

Een macro bestaat uit een verzameling instructies, welke bijv. Excel voor jou uitvoert. Dit betekent dat alles wat jij met de hand doet, een macro voor je kan doen. Het leuke is, dat je niet alleen macro’s door Excel kunt uit laten voeren, maar door ieder Microsoft Office programma. En wanneer je kennis hebt van de programmeertaal Visual Basic for Applications (VBA), je zelfs de programma’s met elkaar kan laten ‘praten’.

Retro Robot wound up with a key. Isolated over white. Contains clipping path

Een macro opnemen
Nu je weet wat een macro is, wordt het tijd om er een te gaan maken. Ter kennismaking leggen we je uit hoe je een macro kunt maken door jouw handelingen ‘op te nemen’ (je hoeft nu dus niets zelf te programmeren).

Een macro opnemen kun je zien als een filmpje opnemen: je laat het programma ‘filmen’ wat je doet en kunt deze film later weer afspelen. In deze oefening laten we zien hoe je tekst automatisch kunt invoeren en nemen daarbij het schrijven van onze NAW-gegevens als voorbeeld. Experimenteer vooral met eigen gegevens, bestanden en andere handelingen (zoals het maken van berekeningen, grafieken, het aanpassen van draaitabellen etc.).

Klik op de optie Macro’s in het tabblad Beeld en klik vervolgens op Macro opnemen..

Macro opnemen

Vervolgens verschijnt het dialoogvenster Macro opnemen:

Macro opnemen
Macro opnemen

Macronaam: vul hier de naam in die je aan de macro wilt geven.

Sneltoets: nadat je de macro hebt opgenomen, kun je de macro op verschillende manieren uitvoeren. Eén van deze manieren is door gebruik te maken van een sneltoetscombinatie. Let wel dat wanneer je hier bijv. Ctrl + C invult, de sneltoets van de macro de sneltoets voor kopiëren (dat is ook Ctrl + C) overschrijft. Je kunt dit omzeilen door de sneltoetscombinatie uit te breiden met de Shift toets (houdt Shift ingedrukt wanneer je een letter in het tekst vak invoert).

Macro opslaan in: kies voor de optie ‘Deze werkmap’.

Beschrijving: Hier kun je de beschrijving van jouw macro invullen. Deze macro komt in de achterliggende code van de macro te staan.

 

De opname van de macro start zodra je op ‘OK’ hebt geklikt.
Voer nu de handelingen uit waarvan je wilt dat een macro deze gaat uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld in cel C4 de bedrijfsnaam invoeren, in cel C5 het adres en in cel C6 de postcode en de plaatsnaam. Stop de opname vervolgens door weer op de optie Macro’s in het tabblad Beeld te klikken en vervolgens te kiezen voor Opname stoppen…

Macro opname stoppen

Nadat je de opname beëindigd hebt, kun je de macro uitvoeren door gebruik te maken van de sneltoetscombinatie die je hebt ingesteld.

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief!